top of page

NYHETER

Grillade lammracks med rostad potatis, brynt smör och citronaioli


Grillade lammracks med rostad potatis, brynt smör och citronaioli

Middag för 6 hungriga personer


Marinad till lammracksen:

1,2 kg lammracks från Sverige

1 dl Olivolja

2 msk Kinesisk soja

4 rivna vitlöksklyftor

1 msk Honung

1 hackad Chilifrukt (utan kärnor)

1 Citron (zest + juice)


Rostade potatisen:

1 kg fast potatis

Färsk timjan

100 gram smör


Aiolin:

2 dl Hellmans majonnäs

2 citroner

1 hel vitlök

Salt & peppar


Salladen:

Machesallad, Tomater, Avocado, Salladslök, citron

Olivolja, pressad färsk citron, Saltverk Black lava salt


Okej, då kör vi i gång!

Viktigt: Sätt på lite skön musik och ta fram alla ingredienser till receptet. Ta fram skärbräda, bunkar och bra knivar och cestjärn. Tänd ett ljus eller två.

Sätt på ugnen på 225 grader!

Vi börjar med lammet:

Börja med att göra marinaden till lammet. Blanda alla ingredienser i en stor bunke. I med lammracken och blanda om ordentligt. Ös med en sked och se till att alla racks får ordentligt med marinad på sig. Låt stå i minst en halvtimme i rumstemperatur.

Så kör vi potatisen!

Olja ugnsplåt med olivolja. Dela varje potatis i 3 skivor och lägg på plåten. Strö över arctic thyme flingsalt. Sprid ut resten av timjan över potatisen. Lägg en halverad citron i ena hörnet med snittytan uppåt. Lägg en hel vitlök i andra hörnet, också halverad med snittytan uppåt.

Kör i ugnen i ca 20 minuter, tills potatisen har fått fin färg.

Ta ut ur ugnen och sänk temperaturen till 175 grader.

Under tiden gör vi aiolin tänker jag😊.

Ta citronerna från potatisplåten och pressa dem i en skål. Addera majjon. Pressa ner de två rostade vitrlökshalvorna. Smaka av med salt och peppar.

Ställ in i kylen så länge.


Nu är ugnen svalare så in med lammet!

Lägg lammracksen på en plåt tillsammans med en halverad vitlök. Strö en matsked arktisk timjan flingsalt över racksen och en näve färsk timjan.

Stek i ugnen i 15-25 minuter. Stick in en stektermometer mitt i köttet för att kontrollera temperaturen, 58 grader ger ett rödrosa kött, 70 grader ett mer genomstekt kött. Ös köttet efter halva tiden med marinaden för att ge extra smak.

Bryn smöret i en kastrull, ställ åt sidan.

In med potatisen igen i nedre delen av ugnen och låt den bli varm tillsammans med potatisen sista 10 minutrarna ungefär.


Ut med lammet. Och potatisen.

Tranchera lammet. Ringla brynt smör över den rostade potatisen. Spara lite brynt smör till uppläggningen.

Tadaaa! Klart! Lägg upp på tallrikar: lammracks, rostad potatis – ringla det sista brynta smöret över, addera en klick citronmajjo. Servera med en fräsch grönsallad med tomater, avocado och salladslök. Ringla olivolja, pressad färsk citron och Saltverk black lava salt över salladen.

Avnjuts gärna i sällskap med La Grola eller Black Stallion Cabernet Sauvignon.


Hoppas ni gillar!


bottom of page